Dat ik een fan ben van Andy Goldsworthy is misschien al opgevallen in mijn blogs. Zondag zag ik de docufilm ‘Leaning into the wind’ die over hem en zijn werk gemaakt is. Ik was ontroerd, voelde me geestgenoot, zielsverwant en hartverbonden met Andy. Als je het kan zien en wil zien is de natuur de grootste kunstenaar. Goldsworthy weet dit en durft het aan hier nog bovenuit te stijgen wat zeker lukt vind ik. Zijn kunst schoort aan en drijft mee met deze kracht, is organisch en kan in lijnen zijn waardoor het architectuur aanraakt. Zo verbindend. Gaat dat zien….  

https://www.lantarenvenster.nl/programma/leaning-into-the-wind/

Andy Goldsworthy; een Schotse kunstenaar die je onderdeel maakt van de natuur op een ongekend bezielde wijze.

Een landschapskunstenaar die soms enorme stenen en bomen bewerkt, maar nog vaker de vergankelijkheid zoekt met regendruppels, bloemblaadjes en rietstengels. Soms bestaat een kunstwerk van hem maar een minuut en raakt het je enorm in zijn pure eenvoud. Hij heeft een unieke relatie te hebben met de natuur, een soort gevoeligheid voor de omgeving, die wij missen, en die wij dankzij zijn kunstwerken ook ineens ervaren. Misschien kun je je zijn werk nog het best omschrijven met de Japanse term Mono No Aware, het hartverscheurende van de dingen, of ook wel de gevoeligheid voor dingen.

Door de unieke blik van Goldsworthy, bekijk je de wereld zelf ook met nieuwe ogen. Het voelt als opgaan in de natuur, als iets heilzaams, zonder ook maar ergens zweverig te zijn. Vele van Goldsworthy’s kunstwerken bestaan alleen dankzij de film. Een film die mede dankzij de prachtige soundtrack van de beroemde Fred Frith op zichzelf staat, maar ook dus onderdeel is van zijn kunst.

Voor iedereen die nog niet eerder kennismaakte met de kunst van Andy Goldsworthy een adembenemende ervaring.

★★★★ de Volkskrant:
“Kunstenaar Andy Goldsworthy is buitengewoon aangenaam gezelschap, op wie je niet makkelijk uitgekeken raakt.”
“Heerlijk bezwerend”

Het Parool
“De intuïtieve betovering die de werken hebben, raakt aan iets dieps in onze menselijkheid”

★★★★ NRC Handelsblad
“Betoverende docu” “[Andy Goldsworthy’s] manier van kijken is even vanzelfsprekend als betoverend.”

NRC Handelsblad – Column van Joyce Roodnat
“Natuur is kleur en vorm en eeuwige beweging. Wat verschijnt is gedoemd om te verdwijnen. Daarover maakt deze kunstenaar zijn adembenemende actiekunstwerken, op het land en in de stad.

luc engelhard