Bio

Zo vroeg als ik mij kan herinneren hebben de natuur en het landschap mij gegrepen. Als kleuter zittend in het gras tussen de knotwilgen aan de waterkant, bestudeerde ik alles; de schrijvertjes die op het water rondjes draaiden, hoe onder het wateroppervlak geruisloos de donkere ruggen van de rietvoorns voorbij gleden, de geur van het Fluitenkruid, het gevoel van een paardenbloem in mijn hand, de bloeiende wilgenkatjes en de geluiden van allerlei vogeltjes. Die zintuiglijke aandacht ben ik nooit meer kwijtgeraakt.

Ook als jongeman blijft de natuur mij verrassen en fascineren. Hoewel ik opgroeide tussen onderwerpen als politiek, kunst, wetenschap en architectuur bleek ik meer een doener. Ik was onder de indruk van werklieden, vakmensen die creëerden met hun handen. Timmerlieden, stratenmakers, metselaars, stukadoors. Mensen die iedere dag kunnen omkijken naar wat ze gemaakt hebben.

Ik wilde bouwen en natuur, in een vrije ruimte iets maken; dat leek mij de manier om mijn hart te volgen. Een groene opleiding lag voor de hand, daarna aangevuld met meerdere bouwvak-specialiteiten. Ik wilde uitgebreide kennis en praktijkervaring opdoen om mijn creativiteit alle vrijheid te kunnen geven in het ontwerpproces.

De tijd brak aan voor mijn eigen hoveniersbedrijf, en langzaam maar zeker kreeg ik ook de opdrachtgevers die mijn creativiteit de vrijheid wilden geven en out-of-the-box durfden te gaan.

Ik ontwikkelde een visie en ontdekte de opleiding Bauhaus, die mij inspireerde en waarin ik in mij herkende. Een kunstacademie geleid door Henri van der Velde die werd samengevoegd met een architectuuropleiding door Walter Gropius. Dit werd Bauhaus; een opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten. Het zowel theoretisch als praktisch toegepaste programma was een synthese van plastische kunsten, ambachtelijke techniek en industrie.

Mijn bedrijf, dat nog altijd met mij meegroeit en -bloeit, is een synthese van monumentale kunst, ambachtelijke techniek en natuur. In mijn ontwerpen zijn functies niet alleen functioneel, maar ook monumentale beelden. En ambachtelijke aandacht zorgt voor bijzondere toepassingen. De verbinding door het groen, de ontworpen natuur, is afhankelijk van het ontwerp soms uitdagend, door de grilligheid van de beplanting, en soms juist zacht en uitnodigend door een intrigerende bloemenborder of wuivend gras toe te passen.

luc engelhard