festuca mairei

Er zijn planten waarvoor het moeilijk is een plekkie te vinden omdat ze zo geweldig kritisch zijn én je hebt planten die overleven waar je zelf van denkt ´hoe is het mogelijk´!

Helmgras is er zo een, op kruitdroog zand lange door-ontwikkelende wortels vormen en elke keer weer op een oog naar boven komen. Zo waardevol voor onze duinen om het zand vast te houden, een geschenk zou je kunnen zeggen want welke andere houdt dit mulle zand zo goed vast? Petje af dus. Met zijn statige, krachtige uitstraling zou deze luchtige kanjer bruikbaar kunnen zijn maar helaas, hij wil teveel en is niet voldoende in toom te houden in de tuin.

Er zijn enkele grassoorten die ook in kruitdroge grond kunnen op een zuidhelling en de Festuca mairei is er èèn van. Doordat de bloei niet uitgesproken is ligt zijn vormgevende kwaliteit vooral in de dichte, bossige vorm, met haar ferme krachtige uitstraling combineert ze daardoor mooi met harde elementen en geknipte vormen zoals in de fotovoorbeelden. Die bossige, stevige vorm is dè basis voor ijle, transparante buren als groep en als solitair. Voor mij is deze Festuca een compleet ander type als alle anderen uit de grassenfamilies Panicum, Calamagrostis, Molinia, Pennisetum, etc , en daarom boeiend en uitdagend om in andere situaties te gebruiken.

luc engelhard