witte wieven

De natuur barst uit z’n voegen. Knoppen van bomen en struiken ontluiken fragiel, langzaam schuivend of springen vitaal in enkele uren open. In het najaar verdwenen vele planten onder de grond. Nu kunnen ze niet wachten en komen uit de grond als een uitrollende hand ,een holle speer, de staart van een Kameleon en als een scala aan trommelstokken. Veel bladeren van bomen en struiken lopen uit in een bruin of roodtint  om later toch groen te kleuren.

Meerkoet, eend, zwaan en gans hebben hun plek aan of op het water gevonden en Merel, spreeuw, mus, mees en vink vliegen het nestmateriaal naar hoger gelegen plekken om een veilig onderkomen voor hun jongen in de komende weken te garanderen. Tijdens het  rommelen in m’n open schuur scheren de zwaluwen langs.  Kikkers komen uit hun winterslaap en doen al wat stemoefeningen voor grotere optredens straks op warmere avonden over enkele weken. Bijen en Hommels zijn geweldig druk met het ophalen van stuifmeel en honing, en met het bouwen van hun vaste verblijfplaats waar in elk nest vele duizenden larven ontpoppen.

Mijn zintuigen hoeven niet op scherp te staan want  het is onmogelijk om te missen. De geuren komen als flarden voorbij, op kale takken verschijnen wit, roze en lila bloemen,  de hondsdraf en paardenbloem zijn veelvuldig aanwezig, in het najaar geplante bollen komen ondanks alle typen weer en wind fris en fit boven de grond, het krijsen van velen, kwebbelen van Zwaluwen, schaterlachen van eenden en  zingen van nog meer fladderaars is steeds weer een drukte van belang.   Het gras kleurt langzamerhand weer donkergroen, riet prikt als een perfecte verticaal door het wateroppervlak en de lichtgroen uitlopende bladeren van de Berk laten gefilterd licht van de zon door zodat je er  in kan kijken.

Tijdens m’n eerste ochtendrituelen  ontwaakt de dag.
Het lijkt langzaam te gaan maar na een eerste gloed boven de horizon is de zon alweer los van de einder.  Nu nog in optrekkende dampen, mistflarden gehuld, de zogeheten Witte Wieven. “Witte wieven worden in verband gebracht met heksen en/of spoken. De witte wieven hebben veel overeenkomsten met Ierse sidhe en banshee en er worden verbanden gelegd met moerasvrouwtjesfeeën of elfen.” https://en.wikipedia.org/wiki/Witte_Wieven

Elk voorjaar is als een nieuwe geboorte van natuur; nu genoeg over geschreven, hieronder plaatjes en filmpjes, veel plezier!

luc engelhard