Luc in fd
Vooraanstaande tuinontwerpers over hun eigen tuin (tekst inclusief fouten zoals gepubliceerd in fd.) Tuinontwerpers bedenken de mooiste creaties voor anderen, maar ook hun eigen tuinen mogen er zijn. Het is de beste plek om te experimenteren met vormen,...
Interview
Fragiele evenwichten in de tuinen van Luc Engelhard
De tuinen van ontwerper Luc Engelhard zijn kunstwerken. Hij laat het gebouw in zijn landschappelijke context intact, om vervolgens te zoeken en te worstelen met een gedoseerde toevoeging. Engelhard gebruikt daarbij materialen als beton, steen, hout en staal, die hij inzet als beeldende elementen. Zo stijgen beide – gebouw en landschap – boven zichzelf uit.
Getemde wildernis
Bloeiende jasmijn, ruisende bamboe en een woeste haag van duindoorn trekken zich weinig aan van de strakke lijnen in de tuin. Dat is precies wat ontwerper Luc Engelhard en de bewoners voor ogen hadden. Een getemde wildernis die recht doet aan een heel bijzonder appartement in IJsselstein.
On reflection
In the countryside not far from Amsterdam, Dutch designer Luc Engelhard has transformed a once-neglected plot into a beautiful garden full of light, water and space.
Zwelgen in twijfel
Wonen en werken in de schilderachtige weilanden van Kockengen. Een oase van rust tussen Utrecht en Amsterdam. In de grote tuin achter zijn woning en zijn kantoor experimenteert Luc Engelhard met planten, bomen en vormen. Nu en dan lijkt hij meer filosoof dan tuinontwerper of landschapsarchitect. De foto op zijn website – met een slak op zijn hoofd – spreekt boekdelen.
‘Mens, natuur én architectuur met architectuur met elkaar verbinden’
Een gesprek met Luc Engelhard is een ode aan de mens, de natuur en de architectuur. Gepassioneerd probeert hij deze drie elementen als een éénheid te zien. Inspiratie haalt hij uit alle kunstvormen die op zijn weg komen. ‘Wie zou ik zijn zonder mijn voorgangers?’
Tuinen moet je niet onderhouden, maar coachen
Emotie staat voorop in de tuinontwerpen van Luc Engelhard. Voelen, aanraken, dichter bij jezelf komen. Om met de ontwerper te spreken: ‘Ik wil dat mensen één worden met hun tuin.’
De tuin in 2006 volgens Luc Engelhard
De nieuwe tuin zal meer de zintuigen gaan prikkelen. We willen weer ruiken, voelen en de seizoenen zien. Mensen zijn kilheid en leegte beu. Er komt een verschuiving naar meer natuurlijke materialen en beplanting. De tuin wordt weer een plek waarin je steeds iets nieuws in ontdekt, waar dynamiek in zit.
Beeldhouwen met hout, steen en groen
Tuin- en landschapsarchitectuur staat onder de druk van grafische hoogstandjes; harde platte vlakken en lang doorlopende gecreëerde lijnen.
Elle Tuinen
Een Hollands huis, dat wel, maar met een onmiskenbaar Mediterraan tintje. Tuinarchitect Luc Engelhard ontwierp in een Nederlandse nieuwbouwijk deze oase. Over beton, een patio en exotische sferen.